This is an awesome caption for Ezio. Note: This whole image is linked This is an awesome caption for Marcus with a link

ОМП Шампионат

 

Участници са отбори от минимум 2-ма, максимум 4-ма души. Ако има повече от 6 отбора, ще разделим всички в две (или повече) групи.

 

Отборите имат право да избират всякакви имена изписани на кирилица или латиница, които не съдържат нецензурни или обидни думи/фрази.

 

Цена

Таксата за участие на един отбор (независимо колко човека е отбора) е в размер на 70 лв.

Преди старта

Записването за всеки кръг трябва да се извърши на касата на пистата, най-късно ден преди състезанието.
Отборите избират картинга, с който ще се състезават, в предварителен жребии. Ще участват 6 от Ferrari-тата, като един картинг ще остане като резервен.

Основни правила

     Всяко влизане в бокса (независимо дали се осъществява смяна на пилота или не) трябва да продължи минимум 10 секунди. В тези 10 секунди картинга не трябва да се движи. В бокса могат да влязат максимум 2 картинга. Когато няма свободни места в бокса, ще се слага преграда на входа. Всички действия в бокса ще се координират и следят от съдия.
     За умишлен контакт между картингите по време на квалификацията и състезанието, отбора ще се наказва с влизане в бокса с престой от 10 секунди. При повторен сблъсък, пилота ще бъде отстранен от състезанието, като неговите съотборници ще могат да продължат състезанието.

Правила в бокса

 - Забранява се бързо и опасно каране
 - Не се разрешава излизане преди изтичането на 10-те секунди
 - Всеки пилот трябва да съобщава за смяна в отбора, за да могат да се следят личните времена.
 - Задължително се спазва предварително поставената маркировка по настилката

Схема за провеждане на състезанието

10 минути

Квалификация / Загрявка

    Всеки отбор започва с 10 минути загрявка и квалификация. По време на квалификацията/загрявката могат да се правят неограничен брой обиколки от пилотите в отбора. Смени на пилот не са задължителни. За стартовата решетка се вземат най-добрите времена на всеки отбор. В квалификационната сесия всички 6 отбора карат едновременно. Това предразполага да се използва тактика, при която ще трябва да се избира подходящ "прозорец" в който да се направят бързите обиколки. Ще трябва да се избегне възможния трафик.

5 минути

 Почивка и обработка на резултатите от квалификацията. Подредба на картингите в стартова решетка.

45 минути

Състезание

 Отборите стартират състезателна сесия от 45 минути. По време на състезанието са задължителни минимум 3 влизания в бокса. При тези влизания смени на пилоти не са задължителни, но препоръчителни. С тези задължителни влизания в бокса, всеки пилот трябва да следи с кого се бори за позиция и да следи дали някой от неговите противници влиза в бокса по-рано или по късно. Тук вече ще участват и фактори като умора на пилота и състояние на пистата. След 45 минути каране пистата няма да е така добре намазана както в началото и това ще е фактор при наваксване на загубено време в бокса. Ще се стимулират и отборите да избират най-добрата тактика за каране. Някой хора са по-бързи на хлъзгава писта, защото умеят по добре да контролират картинга при плъзгане; други са по издържливи да правят добри времена на намазана писта; трети пък са по добри в това да изпреварват чисто.

 В момента, в който изтекат 45 минути, всички приключват с пилотирането, като тези които са започнали своята обиколка преди 45-тата минута се оставят да довършат започнатата обиколка. Печели отбора с най-много направени обиколки за 45-те минути. Ако има два или повече отбора, които имат равен брой обиколки, за критерии ще се взема gap-a в общото време. Точковата система ще е същата като тази използвана в летния шампионат.

 Освен отборно, ще има и класиране на всеки пилот по отделно. За критерии се вземат най-добрите времена. Точковата система отново ще е взаимствана от летния шампионат.

 След завършване на състезанието ще има 15 минути за награждаване на всеки отбор и пилот. Така цялото състезание ще може да протече в рамките на 1 час. Всяко състезание ще се провежда в 19:00 в неделя. Ако има повече от 6 отбора (две или повече групи), състезанията ще се провеждат и в събота в 19:00.

 Дати на провеждане

13.05.2012 - Първи кръг (обратна посока)
10.06.2012 - Втори кръг (нормална посока)
08.07.2012 - Трети кръг (обратна посока)
12.08.2012 - Четвърти кръг ФИНАЛ (нормална посока)

 След всеки кръг ще има награждаване с медали, както на летния шампионат. За отборите финалисти и за най-добрите пилоти от целия шампионат ще има награди от OMP

Резултати от Първи Кръг:

1. Щракащите Миди - 83 обиколки - 25 т.
2. Minardi - 78 обиколки - 18 т.
3. Full Speed - 76 обиколки - 15 т.
4. Бесни Катерици - 74 обиколки - 12 т.

Резултати от Втори Кръг:

1. Щракащите миди - 90об. - 25т.
2. ART Racing - 88об. - 18т.
3. Mulliner - 87об. - 15т.
4. Full Speed - 86об. - 12т.
5. Scuderia BMW- 84об. - 10т.
6. Minardi - 84об. - 8т.
7. Osela - 83об. - 6т.
8. Комърго - 80об. - 4т.

 

Резултати от Трети кръг:


За най-много обиколки:
1-во място: Щракащите миди - 87об.
2-ро място: Mulliner - 86об.
3-то място: Full Speed - 85об.
4-то място: Minardi - 83об.


За най-добро време:
1-во място: Mulliner– Калин Кючуков-  28.094
2-ро място: Щракащите миди – Стоян Барбуков – 28.263
3-то място: Minardi– Велизар Ганев – 28.320

Благодарим на всички участници!

Временно класиране:

1. Щракащите миди - 75 т.
2. Full Speed - 42 т.
3. Minardi - 38 т.
4.
Mulliner - 33 т.
5. ART Racing -  18 т.
6. Бесни Катерици -12 т.
7.
Scuderia BMW - 10 т.
8.
Osela - 6 т.
9.
Комърго - 4 т.